• UPRATOVANIE

          • 13:04.2022

            Pred veľkonočnými sviatkami spravíme radosť našej záhrade. Upravíme záhony, pozbierame lístie, konáriky...

            Od 9:50 hod sme usilovne na dvore.

            Prinesme si veľa energie, dobrej nálady a pomôcky podľa pokynov triednych učiteľov. 

          • T-9 2022

          • 5.4.2022

            Vážení rodičia,

            vedenie školy si vám dovoľuje oznámiť zmenu v organizácii vyučovania z dôvodu Testovania 9 2022, keď všetci žiaci 1. až 8. ročníka budú v stredu 6.4.2022 končiť vyučovanie 4. vyučovacou hodinou t.j. o 11,25 hod. Prevádzka v MŠ, ŠJ a ŠKD bude bez obmedzení.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

          • Vypaľovanie trávy je zakázané !!!

          • 29.3.2022

            Pozor! Vypaľovanie trávy je zakázané

            Napriek sústavnému zdôrazňovaniu škodlivosti a nebezpečnosti vypaľovania suchej trávy v jarnom období každoročne narastá počet požiarov i výška spôsobenej škody.

            Vypaľovanie trávy je protizákonné!

            Vypaľovanie starých trávnych porastov bolo v dávnejšej minulosti málo početné, čo súviselo s dôsledným obhospodarovaním všetkých pozemkov. Predpokladaný úžitok zo zbavenia sa nepotrebných suchých porastov ohňom vysoko prevyšujú škody, ktoré takéto požiare zapríčinia.

            Poškodzuje sa štruktúra povrchovej vrstvy pôdy, jej odkrytím sa zvyšuje erózna ohrozenosť a umožní sa vyšší výpar i presýchanie, napomáha sa rozširovaniu odolnejších agresívnych druhov rastlín, spaľujú sa vývojové štádiá mnohých drobných živočíchov čo negatívne ovplyvňuje potravnú základňu vyšších živočíchov, a tiež zanikajú prirodzené, mnohokrát posledné útočiská (refúgiá) organizmov, čo znižuje celkovú biodiverzitu krajiny. Plošným vypaľovaním môže dôjsť k likvidácii celých populácií menej mobilných druhov.

            Ku vzniku požiarov dochádza nielen nedbanlivosťou pri zakladaní ohňov v prírode, hraní detí so zápalkami, odhadzovaním nedopalkov pri fajčení, ale aj podcenením okolností pri "riadenom vypaľovaní" a tiež úmyselným podpaľačstvom. Zdá sa, že sú niektorí ľudia nepoučiteľní a neodstraší ich ani príslušné ustanovenie zo zákona NR SR č. 314/2001 Zb. z. o požiarnej ochrane, ktorý zakazuje vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.Občanom, ktorí nelegálne vypaľujú porasty, hrozí pokuta do výšky 331 € a priamo na mieste môže byť udelená bloková pokuta do výšky 99€, právnická osoba až do 16 596 € .  V prípade, že požiar spôsobí veľkú škodu, hrozí občanom aj trestné stíhanie. Vypaľovanie trávy je nielen protizákonné ale aj nebezpečné a nie sú zriedkavé prípady, že ľudia naň doplatia životom. V záujme zlepšenia situácie je potrebné v rámci protipožiarnej prevencie zvýšiť účinnosť osvetovo-výchovnej práce nielen na školách, v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ale aj medzi najširšou verejnosťou. V teréne zas v aktuálnom období treba vo zvýšenej miere zamerať na prevenciu pozornosť lesnej stráže, poľnej stráže a stráže prírody. Dôležité je aby aj bežný občan neváhal a nahlásil takéto porušenie zákona na políciu.

            Čo by ste mali urobiť, ak ste svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov?

            V zmysle § 61 zákona NR SR č. 314/2001 Z. z. môže byť fyzickej osobe, ktorá vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu uložená pokuta až do výšky 331 €. V prípade ak spôsobia požiar dokonca hrozí aj trestné stíhanie.

            Nie vždy sa však podarí odhaliť osobu - pôvodcu požiaru. Môže za to aj ľahostajnosť nás všetkých voči dianiu okolo nás a malá občianska statočnosť. Nedovoľme tej hŕstke nenapraviteľných, aby ničili všetko okolo seba. Ak sa stanete svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov, teda ak ste svedkom porušenia zákona, mali by ste nahlásiť túto skutočnosť na políciu (t.č. 158).

            Čo robiť v prípade už rozšíreného požiaru ?

            • bezodkladne ohlásiť vznik požiaru na ohlasovňu požiarov - t. č. 150 resp. 112, alebo zabezpečiť jeho ohlásenie,
            • uviesť kde horí (presnú adresu a tel. číslo), čo horí, kto volá,
            • uviesť podrobnejšie informácie o požiari, vyčkať na spätný telefonát ohlasovne požiarov a riadiť sa jej pokynmi,
            • ak je to možné, uhasiť požiar dostupnými hasiacimi prostriedkami (voda, piesok, vlhké prikrývky, lopaty, ručné hasiace prístroje a pod.) alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia,
            • vykonať nevyhnutné opatrenia na záchranu ohrozených osôb, evakuovať najmä deti a chorých ľudí,
            • poskytnúť na výzvu veliteľa zásahu osobnú a vecnú pomoc jednotke požiarnej ochrany - napríklad dopravné prostriedky, zdroje vody, spojovacie zariadenia a iné veci potrebné na zdolanie požiaru.
          • Riaditeľské voľno

          • 24.3.2022

            Vedenie ZŠ s MŠ oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 na deň 25.3.2022 – piatok riaditeľ školy udeľuje žiakom riaditeľské voľno pri príležitosti osláv Dňa učiteľov v prevádzkach ZŠ, MŠ, ŠJ a ŠKD.

          • KARNEVAL - vyhodnotenie

          • Anketa - HLASOVANIE zastavené

            Vážení rodičia, učitelia a žiaci,
            dovoľujeme si vám oznámiť výsledky ankety o najkrajšiu masku. Ankety sa zúčastnilo 161 hlasujúcich a bolo odoslaných 190 hlasov, z čoho vyplýva, že niektorí hlasovali za viacero masiek.

            Výsledky:

            1. miesto 4. trieda - Harry Potter - 29 hlasov

                           7. trieda - Mrázik zo šatníkov prarodičov - 29 hlasov

            3.miesto 1. trieda - Farbičky - 25 hlasov

            4. miesto 9. trieda - Adamsovci - 24 hlasov

            5. miesto 6. trieda - Avengers -  23 hlasov  

            6. miesto 3. trieda - Špagety s kečupom - 20 hlasov

            7.miesto 5. trieda - Harry Potter - 18 hlasov

            8. miesto 2. trieda - Snehulienka a sedem trpaslíkov - 13 hlasov

            9. miesto 8. trieda - Vojaci - 9 hlasov

            Všetkým hlasujúcim za účasť veľmi pekne ďakujeme, víťazné masky budú ocenené sladkými odmenami.

             

            "Karneval je krásna chvíľa, muzika tam vyhráva, z dievčatka sa stane víla, motýľ, hviezda púpava ..."

            V našich súčasných podmienkach obmedzení a strachu pred epidémiou sme masky pripravili v každej triede. Pozrieť si ich môžete vo fotogalérii https://skolahelcmanovce.edupage.org/album/#gallery/382

            Po prihlásení do vášho účtu EDUPAGE v sekcii KOMUNIKÁCIA - ANKETY máte možnosť odovzdať svoj hlas spoločnej maske triedy, ktorá sa vám páči najviac. Každý žiak, rodič a učiteľ sa už  od 18.03. od 15:00 hod. môže zapojiť do tohto hlasovania. Anketa bude ukončená v utorok 22.03.2022 o 15,00 hod. V ankete môžete zaslať svoj hlas aj viacerým maskám zároveň. Do výsledkov však sa zaráta vždy iba jedno, a to posledné platné vami zaslané hlasovanie. V prípade nejasností sa obráťte na triednych učiteľov.

            Víťazné masky budú samozrejme odmenené. Prajeme vám veľa zábavy a štastné rozhodovanie...

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • 21.02.- 25.02.2022

             Počas jarných prázdnin je možnosť načerpať nové sily pred jarnou únavou, niekam vycestovať a zažiť dobrodružné dni, ale aj doplniť učivo zameškané počas dištančného vyučovania.

            Týždeň si teda užijeme mimo školy, aby sme sa vrátili plní energie do ďalších úspešných školských dní. 

          • Prevádzka v MŠ počas jarných prázdnin

          • Vážení rodičia,

            na základe Uznesenia OZ č. 46 zo dňa 04. 04. 2011 a záväznej prihlášky detí vám oznamujeme, že v čase jarných   prázdnin v dňoch

            od 21. 02. 2022 – 25. 02. 2022

            bude MŠ v celodennej prevádzke pre zapísané deti.

          • Všetkovedko a iné...

          • Veľmi uspešné výsledky počas dištančného vyučovania získali žiaci I.stupňa vo vedomostnej súťaži VŠETKOVEDKO. Online formou sa na popredných miestach umiestnil Š. Špitz z 2.A, D. Burčák z 3.A a P.Sakáč z 4.A triedy. Medzi staršími sa darilo V.Vargovi zo 7.A a D.Špitzovej z 9.A.

            Úspešným riešiteľom záludných úloh blahoželáme!

             

            Tomáš Gaľo pre úspech v okresnom kole DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY nás bude vo štvrtok,17.02., reprezentovať na krajskom kole. Držime prsty a prajeme mu veľa úspechov. 

          • ZAČIATOK PREZENČNÉHO VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            dovoľujeme si vám oznámiť, že od pondelka 14. 2. 2022 obnovujeme prezenčné vyučovanie vo všetkých ročníkoch. Vzhľadom na udalosti uplynulých týždňov by sme vás radi požiadali, aby ste otestovali svoje deti pred nástupom do školy domácim samotestom a podľa možnosti nahlásili túto informáciu prostredníctvom edupage. Zároveň je potrebné odovzdať vyhlásenie o bezpríznakovosti (prostredníctvom edupage alebo v printovej podobe). V rovnakom termíne bude obnovená i prevádzka v MŠ. 

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

          • POKRAČOVANIE DIŠTANČNÉHO VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            na základe pretrvávajúcej nepriaznivej situácie v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom pozitívne testovaných žiakov a zamestnancov školy na ochorenie COVID-19 a odporúčania RÚVZ v SNV  so súhlasom zriaďovateľa si vás dovoľujeme informovať, že prerušenie prezenčného vyučovania vo všetkých ročníkoch bude pokračovať aj v týždni od pondelka 7. 2. 2022. Dištančné vyučovanie bude prebiehať v rovnakom režime ako počas tohto týždňa. Keďže všetky triedy už ukončili karanténu, od pondelka bude prezenčné vyučovanie v škole prebiehať len pre negatívne testovaných žiakov bez prístupu na internet. O podmienkach tejto formy vyučovania budú rodičia týchto žiakov vopred informovaní prostredníctvom tr. učiteľov. Vzhľadom na túto situáciu, ale i vysoké % chýbajúcich detí, bude v budúcom týždni prerušená i prevádzka v MŠ. Táto situácia nás mrzí, pre nikoho to určite nie je jednoduché, ale snažili sme sa urobiť maximum pre zabezpečenie vzdelávania vašich detí, ale i ochranu zdravia všetkých. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na tr. učiteľov alebo vedenie školy.

            Ďakujeme za porozumenie a vzájomnú podporu.

          • DIŠTANČNÉ VYUČOVANIE

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            na základe hlásenia pozitívne testovaných žiakov a zamestnanca školy na ochorenie COVID 19 a usmernení v školskom semafore so súhlasom zriaďovateľa od pondelka 31. 1. 2022 bude prerušené prezenčné vyučovanie vo všetkých ročníkoch. Do karantény vstupujú tieto triedy: 2., 3., 4., 6., 7. a 8. Z tohto dôvodu všetky ročníky prechádzajú na dištančnú formu vyučovania. O podrobnostiach tejto formy vyučovania i rozvrhu vás budú informovať tr. učitelia a vyučujúci jednotlivých predmetov.

          • ORGANIZÁCIA vyučovania počas 23. týždňa

          • 31.01. - 04.02. 2022

            v pondelok, 31.01.,dostávame na piatej hodine polročné hodnotenie. Učitelia sa vyjadria k práci žiakov a uzavrú prvé obdobie roku 2021-2022. Niektorí si vysvedčenie odnesú rovno domov, iní si ho nájdu v elektronickej forme od 11.25 hod na svojom konte v Edupage.

            V ďalšej časti týždňa sa z organizačných dôvodov skracuje a upravuje vyučovanie v ročníkoch IV., V. a VI. Všetkých žiadame o dodržiavanie pokynov a bezpečného správania. 

            Záver týždňa prinesie predĺžený víkend. V piatok sú POLROČNÉ PRÁZDNINY. Nebudú trvať polovicu roku, ale iba jeden deň. V pondelok sa všetci stretneme v škole v druhom polroku. 

            Prajeme skvelé výsledky a príjemné prázdniny, 

             

          • Vitajte opäť v škole...

          • 10.1.2022

            Vážení rodičia, zamestnanci, milí žiaci,

            v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení odo dňa 10. januára 2022 Vás chceme informovať, že materské školy a špeciálne materské školy, základné školy a špeciálne základné školy, stredné školy (vrátane 8-ročných gymnázií) a špeciálne stredné školy, praktické školy, odborné učilištia a školské internáty budú fungovať naďalej podľa manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR verzia 1.6.

            https://www.minedu.sk/data/att/21336.pdf

            Ministerstvo školstva dôrazne odporúča využiť všetky dostupné nástroje na testovanie žiakov, ako napríklad možnosť domáceho Ag samotestovania podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORA (teda dvakrát do týždňa). Pre účely domáceho samotestovania žiak využije samotesty zo svojej kmeňovej školy.

            Dobrovoľné domáce testovanie Ag samotestami majú stále možnosť využiť všetci žiaci základných škôl, stredných škôl a špeciálnych škôl, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. 

            Nezabudnite na zaslanie písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti prostredníctvom EDUPAGE.

            Školské aktivity podľa § 28 ods. 16, § 30 ods. 6 a § 33 ods. 12 školského zákona a krúžková činnosť sa vo všetkých školách a školských zariadeniach neuskutočňujú, avšak na základe uznesenia vlády zo dňa 7. januára 2022 bude v najbližších dňoch prijatá zmena nového COVID Automatu, od ktorého sa bude ďalej odvíjať aktualizácia manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR. Ten bude upravovať režim vyššie uvedených aktivít, vrátane krúžkovej činnosti.

            V novom roku 2022 vám želáme veľa zdravia, šťastia a mnoho úspechov vo vzdelávaní.

             

          • PRIANIE

          • Končí sa zas ďalší rôčik, do nového je len krôčik.

            Vianoce Vám prajem šťastné, od Ježiška dary krásne.

            K tomu lásky do balíčka hodne zdravia a šťastíčka.  

             

            Pokojné prežitie vianočných dní v zdraví, so spomienkou na krásne chvíle, prajeme všetkým žiakom, pedagógom, rodičom, zamestnancom a návštevníkom našej stránky.

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • 20.12.2021 - 10.01.2022

            Vianočné prázdniny sa začnú v pondelok - 20.12.2021.

            Do školy sa vrátime tiež v pondelok - 10.01.2022. 

            V prípade zmien Vás budeme včas elektronicky informovať.

             

            Všetkým prajeme krásne dni oddychu, príjemnej zábavy a zimných radovánok. 

        • OZNAM - DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE ŽIAKOV II. STUPŇA
          • OZNAM - DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE ŽIAKOV II. STUPŇA

          • 09.12.2021, 13,00 hod.

            Vážení rodičia,

            na základe aktuálne platného uznesenia vlády Slovenskej republiky z 8. decembra 2021 a Vyhlášky RÚVZ v SNV č. 280 z dôvodu pandémie COVID 19 je zakázaná prezenčná forma vzdelávania žiakov II. stupňa na všetkých školách okresu SNV a GL v termíne od 06.- 17.12.2021. Žiaci 5 - 9 ročníka sa budú vzdelávať dištančne. O podmienkach dištančného vzdelávania vás budú informovať tr. učitelia a vyučujúci jednotlivých predmetov.

            https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_280.pdf

            Rozvrh hodín dištančného vzdelávania je zverejnený na stránke školy v sekcii Rozvrh.

            Vzdelávanie v MŠ a na 1. stupni ZŠ pokračuje naďalej prezenčnou formou. Bez obmedzení pokračuje prevádzka v ŠKD a ŠJ.

             

            Na základe aktuálnej situácie a podmienok fungovania škôl v súvislosti s Uznesením vlády SR č. 695/2021 na prijatie opatrení proti šíreniu pandémie COVID 19 zverejňujeme rozhodnutie ministra školstva a aktualizovaný školský semafor platný od 29.11.2021 do 9.12. 2021

            https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou-od-13-12-2021/

            https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou-od-29-11-2021/

            https://www.minedu.sk/data/att/21286.pdf

            V intenciách týchto opatrení a naďalej evidovaným zvýšeným výskytom respiračných ochorení u žiakov školy sme po konzultácii s RÚVZ v SNV pristúpili k týmto opatreniam:

            - skrátené vyučovanie v dňoch 23.11. - 6.12.2021, tr. učitelia o zmene rozvrhu v uvedenom termíne budú informovať žiakov a rodičov 

            - obed zabezpečený iba pre zamestnancov a žiakov školy v prezenčnej forme vzdelávania

            - okrem ranného filtra sprísnený aj celodenný filter - žiaka s akýmkoľvek príznakom ochorenia po kontaktovaní rodiča posielame domov

            - povinné nosenie rúšok aj počas vyučovacieho procesu vo všetkých triedach

            - zrušenie delenia tried počas vyučovania

            - zrušenie všetkých hromadných podujatí a neplánovaných mimoškolských aktivít

            - zrušenie krúžkovej činnosti s výnimkou krúžkov v skupine žiakov jednej triedy

            - zvýšená dezinfekcia priestorov školy germicídnym žiaričom

            O ďalších prípadných organizačných zmenách v priebehu následujúceho týždňa vás budeme včas informovať

             

            Obraciame sa na vás s prosbou o spoluprácu v tejto zložitej pandemickej situácii, aby sme prezenčnú formu vyučovania udržali čo najdlhšie.

            Za porozumenie vopred ďakujeme.

            Vedenie školy.

        • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ V MŠ
          • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ V MŠ

          • 30.11.2021

            Vážení rodičia,

            oznamujeme vám, že od stredy 1.12. 2021 obnovujeme celodennú prevádzku v MŠ. Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie však odporúčame rodičom zvážiť účasť detí, ktoré neplnia povinnú predškolskú výchovu, na prezenčnom vzdelávaní v MŠ podľa vlastných individuálnych možností.

            Za pochopenie ďakujeme.

            Vedenie školy.

          • O Z N A M

          • Riaditeľské voľno

            OZNAM 

            na základe odporúčania RÚVZ v SNV si vás dovoľujeme informovať, že z dôvodu aktuálnej situácie v suvislosti s vysokým počtom chýbajucich žiakov z dôvodu respiračných chorôb a vírusov mimoriadne prerušujeme prevádzku a vychovno-vzdelavací proces na ZŠ a v ŠKD v dnoch 11-16.11.2021. V súlade §3 ods. 10 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 231/2009 riaditeľ školy udeľuje žiakom ZŠ riaditeľské voľno podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/, z vyššie uvedeného dôvodu. Žiaci sa vrátia do skoly 18.11.2021. 

            Prevádzka v MŠ a ŠJ pokračuje v bežnom režime.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, 055 63 HELCMANOVCE 41
      • skolaselo@gmail.com, skola@zshelcman.edu.sk, jedalenskolaselo@gmail.com
      • 053 4799 380, 0911 225 034 - riaditeľ školy
        053 4799 389 - fax, 0948 553 225 - zástupca riaditeľa pre ZŠ
        0948 666 569 - zástupca riaditeľa pre MŠ
        0911 673 911 - MŠ
        053 4799 388, 0905 714 887 - hospodárka školy
        0910 225 030 - vedúca ŠJ
      • Helcmanovce 41, 055 63
        055 63 Helcmanovce
        Slovakia
      • 35546492
      • 2021678813
      • Platba za stravu prevodom na účet ŠJ:
        SK25 5600 0000 0082 8650 7005
        Do správy pre prijímateľa uveďte meno a priezvisko stravníka
      • SK12 5600 0000 0082 8650 2001
    • Prihlásenie