• Inštruktážne video pre rodičov k testovaniu kloktacími testami v domácom prostredí

          • 31.8.2021

            Pred odberom vzorky PCR kloktacích testov si, prosím, prezrite toto inštruktážne video, kde uvidíte aké podmienky je potrebné dodžať pred uskutočnením testu, ako odobrať vzorku a pripraviť ju na odovzdanie späť do školy v stanovenom termíne. 

            Rodičia, ktorí prejavili záujem o kloktacie testy, si ich môžu u triednych učiteľov prevziať v dňoch 2. a 3. 9. 2021 /štvrtok, piatok/. Odobraté vzorky zabalené podľa pokynov v pôvodnom obale bez letáčika s kódom testu vrátia späť do školy do riaditeľne dňa 6.9.2021 /pondelok/ do 10,00 hod. Škola prihlási testovaných žiakov hromadne prostredníctvom Edupage na vyhodnotenie testov. Výsledky testov budú doručené rodičom na ich mailové adresy, príp. sms správou na zadané tel. čísla, ktoré eviduje v informačnom systéme školy.

            V prípade akýchkoľvek nejasností či problémov kontaktujte triednych učiteľov alebo riaditeľa školy.

        • Info k testom pre začiatok šk. roka 2021-2022
          • Info k testom pre začiatok šk. roka 2021-2022

          • Kloktacie a antigénové testy - zisťovanie záujmu. 

            Na začiatku školského roka 2021/2022 ministerstvo umožní jednorazové testovanie kloktacími PCR testami všetkých žiakov základných škôl (0. -9. ročníka), ktorých rodičia prejavia záujem o toto testovanie, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie kloktacími PCR testami dobrovoľné.

            Škola do 25.8. 2021 zistí záujem o testovanie kloktacími PCR testami medzi rodičmi žiakov (cez EDUPAGE - prihlásenie- zisťovanie záujmu). Testovanie sa bude vykonávať výlučne v domácom prostredí. Ak sa testovanie vykonáva v domácom prostredí, rodič vyplní iba tlačivo „Čestné prehlásenie – samoodber“. Vzory týchto tlačív a bližšie informácie sú uverejnené na webovej stránke https://www.minedu.sk/kloktacie-testy-na-skolach/.

            Rodičia budú kontaktovaní TU o postupe pri preberaní a odovzdávaní testov.

             

            Zároveň ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Škola do 25.8. 2021 zistí záujem o antigénové samotesty medzi rodičmi žiakov (cez EDUPAGE - prihlásenie- zisťovanie záujmu).Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

            Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.

             

            Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Návod na použitie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

            Sprievodca pre samotestovanie

            https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

             

             

             

             

          • JE TU LETO

          • PRIANIE

            Po úspešnom skončení školského roku prajeme všetkým žiakom krásne leto, veľa nádherných zážitkov, rodičom tvorivé nápady na letné aktivity s deťmi a mnoho energie a všetkým zamestnancom veľa pohody počas dovolenky.

          • POSLEDNÝ

          • ...naozaj začína posledný týždeň...

            A máme to tu. Posledný týždeň školského roku plného zmien, opatrení, nariadení a odporúčaní, s dištančným aj prezenčným vyučovaním aj s obavami, ako to celé dopadne. 

            Dočkali sme sa. 

            V tomto skrátenom a šťastnom týždni sa budeme venovať učebniam a extriéru školy. Pred prázdninami dáme do poriadku triedy, lavice, skrinky aj školský dvor.

             

            Pondelok a utorok sa uskutočnia hodiny s triednym učiteľom, podľa individuálneho programu.

            V stredu - 30.06.2021 - sa stretneme o 9:30 hod. v areáli školy na záverečné slávnostné strenutie pri príležitosti ukončenia školského roku. Podrobnosti o organizácii tohto dňa sa žiaci dozvedia od triednych učiteľov.

            Veríme,že si tieto posledné dni školského roku užijeme v pokoji a bez nepríjemností, bez úrazov a nezhôd. Tri dni do cieľa a prídu P.R.Á.Z.D.N.I.N.Y!!!!  

          • ZÁVER ŠK. ROKA 2020 - 2021 PREZENČNE...

          • 23.6. 2021, 14,30 hod. - všetci od 28.6. prezenčne - triednické hodiny a ukončenie šk. roka 2020 - 2021, okres GL v oranžovej farbe - II. stupeň ostražitosti od 28.6.

            Od 26. apríla 2021 sa obnovuje školské vyučovanie vo všetkých školách a prevádzka všetkých školských zariadení v súlade s podmienkami regionálneho COVID AUTOMAT-u. Školské vyučovanie v školách, v ktorých sa na regionálnom princípe COVID AUTOMAT-u neobnoví školské vyučovanie (napr. v okrese zaradenom do IV. stupňa varovania), zostáva naďalej mimoriadne prerušené a pokračuje dištančné vzdelávanie. Rovnako platí regionálny princíp aj pre obnovu prevádzky alebo mimoriadne prerušenie prevádzky školských zariadení.

            Školy prechádzajú na regionálny COVID automat od 26.4.2021 a riadiť sa ním budú na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne. 

            Mapa COVID školský automat: https://www.minedu.sk/data/att/18229.jpg

            COVID automat - napíšte názov okresu a zobrazia sa vám aktuálne platné opatrenia: https://automat.gov.sk/

            Okresy od 21.6.:https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-16-06-2021-okresy-rozdelenie-automat

            Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie /okres GL v oranžovej farbe od 28.6.2021 - pozri COVID automat/ a posúdenia pozitivity zamestnancov a žiakov školy pokračujeme v prezenčnom vyučovaní všetkých detí a žiakov školy od 28.6.

            Na vstup do školy v okrese v II. stupni ostražitosti žiaci, rodičia a zamestnanci nepotrebujú negatívny test.

            https://www.minedu.sk/ziaci-uz-nepotrebuju-negativny-test-pri-navsteve-skoly/

            Od 3.5. 2021 rodičia a zamestnanci, ktorí nemajú povinnosť testovať sa, predkladajú po každom prerušení dochádzky do školy či zamestnania v trvaní viac ako 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že dieťa/žiak a zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie prípadne PN vystavenú príslušným lekárom.

            Vyhlásenie o bezinfekčnosti prosíme zasielať elektronickou formou cez EDUPAGE.

            Tlačivo vyhlásenie o bezinfekčnosti: vyhlasenie_rodica_o_bezinfekcnosti_3.5.2021_1.docx

            Dochádzka:

            Od 17.5.2021 zákonný zástupca nemôže rozhodnúť, či sa žiak bude alebo nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania z dobrovoľného rozhodnutia zákonného zástupcu.

            Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá zákonný zástupca žiaka potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

            ŠKD a ŠJ budú v prevádzke v štandardnom režime.

            Rozvrh hodín od 10.5.2021: ​​​​https://skolahelcmanovce.edupage.org/timetable/ 

            Rozhodnutie ministra: https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-z-13-5-2021-s-ucinnostou-od-17-5-2021/

            Návrat do škôl od 18.5.2021: https://www.minedu.sk/data/att/19763.pdf

          • DEŇ NARCISOV

          • jún 2021

                 Žiaľ, aj rok 2021 pokračuje v znamení koronavírusu. Napriek mnohým uvoľneniam opatrení proti šíreniu covidu sa jubilejný - 25. ročník  Dňa narcisov - musí zaobísť bez našich tradičných dobrovoľníkov v uliciach.

                Vzhľadom k situácii, aj keď nie tradične, Deň narcisov nemôže mať pauzu, lebo ani rakovina pauzu nemá. Pacienti našu pomoc potrebujú, preto potrebujeme Deň narcisov.

                Tohtoročná zbierka bude opäť netradičná - ľudia nenájdu v uliciach dobrovoľníkov a pokladničky.

                Od 7.6. do 20.6. je možné zaslať SMS na  číslo 848 (v hodnote 3 eurá). Od 10. do 12. júna 2021 je možné finančne podporiť zbierku Deň narcisov v každom obchode Tesco priamo do pokladničky alebo formou kupónu pri pokladni. Sieť obchodov Tesco bude jediným verejným miestom, kde bude možné stretnúť dobrovoľníkov z radov zamestnancov Tesco ponúkajúcich narcis a prispieť uvedenou formou (pokladnička, kupón).

                             Ďakujeme za Vašu podporu a pomoc!

                 

          • ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Novinky v ŠKD.

            Svoju činnosť začal ŠKD viacerými zmenami. Na deti čakala milá pani vychovávateľka s prekvapeniami a veľkým dostatkom energie a trpezlivosti. 

            Našim malým prajeme, aby sa aj v tomto roku cítili v klube príjemne. 

          • Medzinárodný deň detí

          • 1. jún 2021 

            Blahoželáme všetkým žiakom, ktorí sa cítia byť stále deťmi, no rovnako srdečne blahoželáme aj tým, ktorí to už nepriznajú, ale v kútiku mysle sa tešia na darčeky.

            A darčekov bude hneď niekoľko: V utorok divadelné predstavenie umelcov zo Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi, športové predpoludnie, drobné i väčšie prekvapenia. V stredu nás zase navštívi Martin Kraus, ktorého už trochu poznáme z telky, ale aj z vystúpení v minulých rokoch. 

            Je na čo sa tešiť.

            Fotogaléria: https://skolahelcmanovce.edupage.org/album/#gallery/360

            BLAHOŽELÁME A PRAJEME KRÁSNE DOJMY NIELEN V TENTO DEŇ, ALE PO CELÝ JÚN.  

        • Výsledky volieb do rady školy 2021 - 2025
          • Výsledky volieb do rady školy 2021 - 2025

          • 31.5.2021, 18,00 hod. - výsledky volieb

            Vážení  rodičia,

            riaditeľstvo školy Vám oznamuje, že podľa § 25 ods. 12, písm. a)  zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ku dňu 4.4.2021 uplynulo funkčné obdobie orgánu školskej samosprávy – Rady školy  pri ZŠ s MŠ, Helcmanovce 41, 055 63. Platnosť pôsobenia rady školy sa predĺžila počas trvania mimoriadnej situácie, ktorú vyhlásila vláda SR 11. marca 2020 a následne núdzového stavu z dôvodu ochorenia COVID-19, spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2, na území Slovenskej republiky.

            Výsledky volieb do rady školy, ktoré sa konali dňa 31.5.2021:

            Za pedagogických zamestnancov ZŠ: Mgr. Petra Kuchárová

            Za pedagogických zamestnancov MŠ: Bc. Jana Zmijová

            Za nepedagogických zamestnancov školy: Lýdia Gansová

            Za rodičov žiakov ZŠ: Bibiana Opremčáková

                                               Zuzana Marcinková

                                               Marek Varga

            Za rodičov detí MŠ: Mgr. Dominika Švedová

            Za zriaďovateľa: deleguje 4 zástupcov zriaďovateľ - Obec Helcmanovce

             

            Vedenie školy ďakuje za spoluprácu všetkým bývalým členom rady školy v období 2017 - 2021.

            Zároveň ďakujeme za účasť na voľbách všetkým zamestnancom a rodičom a novozvoleným zástupcom do rady školy na roky 2021 - 2025 srdečne blahoželáme a tešíme sa na spoluprácu.

            ​​​​​​

        • Anketa Dištančné vzdelávanie 2021
          • Anketa Dištančné vzdelávanie 2021

          • 14.5.2021, 11,30 hod.

            Vážení rodičia,

            obraciame sa na Vás s prosbou o vyplnenie dotazníka, ktorým chceme zistiť Vaše názory na úroveň, spôsob vyučovania a celkový chod školy počas pandémie. Dotazník je anonymný, prosíme Vás preto, aby ste ho vyplnili zodpovedne, úprimne a svedomito a aby ste vyjadrili len svoje vlastné názory. Jeho výsledky budú predstavovať spätnú väzbu pre vedenie školy a môžu byť využité v prípade nutnosti opätovného prerušenia vyučovania. V dotazníku zvoľte tie odpovede, s ktorými súhlasíte, resp. v otvorených otázkach napíšte svoj stručný názor.

            Po prihlásení do Vášho konta Edupage kliknite na Komunikácia /ľavý panel/ - Ankety - Dištančné vzdelávanie 2021.Vaše vyjadrenia je možné zasielať do piatka 21.5.2021 do 15,00 hod.

            Ďakujeme Vám za pochopenie a spoluprácu.

        • Zápis do 1. ročníka 2021 - 2022
          • Zápis do 1. ročníka 2021 - 2022

          • 8.4.2021

            Vážení rodičia, 

            na základe usmernenia MŠVVŠ SR a z dôvodu aktuálnej epidemiologickej situácie  si vám dovoľujeme oznámiť, že  zápis do 1. ročníka pre školský rok 2021 - 2022 bude prebiehať bez osobnej prítomnosti detí, prostredníctvom elektronickej prihlášky na webovom sídle školy v sekcii Rodičia a žiaci - Elektronická prihláška v termíne od 12. do 30. aprila 2021.

            kliknutím na link: https://skolahelcmanovce.edupage.org/register/

            a vyplnením požadovaných údajov zapíšete svoje dieťa on-line, bezpečne a z pohodlia domova.

            V prípade akýchkoľvek nejasností či problémov s vyplnením elektronickej prihlášky a ďalších otázok k zápisu žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2021 - 2022 môžete kontaktovať zástupkyňu riaditeľa pre MŠ.

            Zápis do 1. ročníka papierovou formou a osobnou účasťou zákonného zástupcu žiaka bude prebiehať iba na základe individuálnej dohody s riaditeľom školy, ktorého v tejto veci včas kontaktujte. 

            Ak je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2021 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť a zároveň nespĺňa ostatné podmienky na to, aby bolo prijaté do prvého ročníka, riaditeľ základnej školy odporučí zákonnému zástupcovi, aby požiadal buď o prijatie dieťaťa do materskej školy, ak dieťa nenavštevovalo materskú školu, alebo o pokračovanie vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia. Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, odporúčame, aby zákonný zástupca písomne oznámil túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa.

            Informovaný súhlas: Informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_PPV_chl.doc

            Link na usmernenie k zápisu do 1. ročníka: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-zapisu-a-prijimaniu-deti-na-plnenie-povinnej-skolskej-dochadzky-pre-sk-rok-20212022/

          • Veľkonočné prázdniny

          • Nie,to nie je žart.

            1.4. a 6.4. neočakávajte od svojich milých učiteľov žiadne úlohy a zadania, lebo máte prázdniny.   

            Predpokladáme, že prevádzka v MŠ a vyučovanie pre prvý stupeň začne v stredu 7.4.2021 prezenčnou formou. Vyučovanie pre žiakov 2. stupňa v prezenčnej forme bude závisieť od aktuálnych epidemiologických podmienok a odporúčaní MŠVVaŠ SR. Podrobné informácie dostanete od triednych učiteľov a nájdete ich aj na tejto stránke. 

            Prajeme pekné počasie a veľa dobrej zábavy s prihliadaním na celoplošné opatrenia proti šíreniu ochorenia. 

          • VEĽKÁ NOC

          • Želáme Vám veľa smiechu,

            na Veľkú noc len potechu,

            a v pondelok veľký zhon,

            ženám šibačov plný dom. 

            Maľované vajíčko, pekný úsmev na líčko,

            k tomu zdravia dosť, peknú Veľkú noc. 

            Všetkým žiakom, rodičom, zamestnancom školy a návštevníkom našej stránky prajeme pokojné a šťastné sviatočné dni v plnom zdraví.   

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • 22.02. - 26.02. 2021

            Hoci máme všade veľa mokrého snehu, dobehli sme v kalendári na políčko "JARNÉ PRÁZDNINY". S jarou tento rok nebudú mať nič, ale jednoznačne si počas voľných dní oddýchnete od školy. Takže vypnite internet a pokúste sa dni tráviť zdravo a užitočne. 

            Pripomíname, že po prázdninách budeme opäť testovaní. 

            Prajeme všetkým pekné dni plné pohody.

             

             

          • Vianočné prianie

          • Veselé Vianoce chceme Vám priať,

            aby človek človeka mal stále rád.

            Aby jeden druhému viac šťastia prial,

            aby tento nový rok za to stál.

            Vianoce čisté a biele ako sneh,

            v živote len radosť, zdravie a smiech.
            Silvestrovskú náladu po celý rok,

            šťastie nech sprevádza každý Váš krok.

             

            Pokojné prežitie sviatočných dní prajeme všetkým žiakom, rodinám, zamestnancom a priaznivcom školy.

          • TERMÍN VIANOČNÝCH PRÁZDNIN

          • 16.12.2020

            Milí žiaci, posledné prázdniny v tomto kalendárnom roku sa začnú o čosi skôr, ako inokedy.

            Už v pondelok 21.12. nečakajte žiadne domáce dištančné zadania a mladší žiaci sa nebudú chystať do školy.

            Vaše dni oddychu a pohody skončia v januári 2021. Predpokladáme, že v pondelok 11.1.2021 sa spoločne stretneme v škole. 

            Naďalej však sledujte celkovú situáciu a aktualizované informácie na našej stránke

          • Informácie k vyučovaniu v 16. školskom týždni

          • 11.12.2020 - aktualizované

            Vážení rodičia,

            na základe vyhodnotenia odpovedí z ankety, ktorou sme zisťovali u rodičov a zákonných zástupcov záujem o vyučovanie v škole žiakov II. stupňa do konca decembra 2020 /78% rodičov – účastníkov ankety sa vyjadrilo proti testovaniu a za pokračovanie dištančného vzdelávania/ a na základe prijatých opatrení a odporúčaní hlavného hygienika SR, MŠVVaŠ SR a ÚKŠ, si vás dovoľujeme informovať, že vyučovanie v týždni od 14.-18.12.2020 bude prebiehať u detí navštevujúce MŠ, žiakov I. stupňa a žiakov z HN, SZP a bez internetového a dátového pripojenia v nezmenenej forme, teda prezenčne a u ostatných žiakov II. stupňa dištančne /online/.

            link: Vyhláška ÚVZ SR 39/2020  https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/ciastka_23_2020.pdf

            O ďalšom postupe a o informáciách k nástupu do školy v novom roku 2021 vás budeme informovať priebežne, na základe prijatých aktuálnych protiepidemiologických opatrení a odporúčaní.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

            Vedenie školy

        • Zisťovanie záujmu o prezenčné vyučovanie žiakov II. stupňa
          • Zisťovanie záujmu o prezenčné vyučovanie žiakov II. stupňa

          • 7.12.2020

            Vážení rodičia,

            prostredníctvom modulu EDUPAGE sme vám zaslali anketu ohľadom zisťovania záujmu o prezenčné vyučovanie žiakov II. stupňa so stanovenými podmienkami Vyhláškou ÚVZ SR č. 32/2020.

            Prosíme vás o odpovede do stredy 9.12.2020 do 14,00 hod.

            Za pochopenie a spoluprácu vopred ďakujeme.

            Vedenie školy

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, 055 63 HELCMANOVCE 41
      • skolaselo@gmail.com, skola@zshelcman.edu.sk, jedalenskolaselo@gmail.com
      • 053 4799 380, 0911 225 034 - riaditeľ školy 053 4799 389 - fax, 0948 553 225 - zástupca riaditeľa pre ZŠ 0948 666 569 - zástupca riaditeľa pre MŠ 0911 673 911 - MŠ 053 4799 388, 0905 714 887 - hospodárka školy 0910 225 030 - vedúca ŠJ
      • Helcmanovce 41, 055 63 055 63 Helcmanovce Slovakia
      • 35546492
      • 2021678813
      • Platba za stravu prevodom na účet ŠJ: SK25 5600 0000 0082 8650 7005 Do správy pre prijímateľa uveďte meno a priezvisko stravníka
      • SK12 5600 0000 0082 8650 2001
    • Prihlásenie