• ZAČIATOK PREZENČNÉHO VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            dovoľujeme si vám oznámiť, že od pondelka 14. 2. 2022 obnovujeme prezenčné vyučovanie vo všetkých ročníkoch. Vzhľadom na udalosti uplynulých týždňov by sme vás radi požiadali, aby ste otestovali svoje deti pred nástupom do školy domácim samotestom a podľa možnosti nahlásili túto informáciu prostredníctvom edupage. Zároveň je potrebné odovzdať vyhlásenie o bezpríznakovosti (prostredníctvom edupage alebo v printovej podobe). V rovnakom termíne bude obnovená i prevádzka v MŠ. 

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

          • POKRAČOVANIE DIŠTANČNÉHO VYUČOVANIA

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            na základe pretrvávajúcej nepriaznivej situácie v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom pozitívne testovaných žiakov a zamestnancov školy na ochorenie COVID-19 a odporúčania RÚVZ v SNV  so súhlasom zriaďovateľa si vás dovoľujeme informovať, že prerušenie prezenčného vyučovania vo všetkých ročníkoch bude pokračovať aj v týždni od pondelka 7. 2. 2022. Dištančné vyučovanie bude prebiehať v rovnakom režime ako počas tohto týždňa. Keďže všetky triedy už ukončili karanténu, od pondelka bude prezenčné vyučovanie v škole prebiehať len pre negatívne testovaných žiakov bez prístupu na internet. O podmienkach tejto formy vyučovania budú rodičia týchto žiakov vopred informovaní prostredníctvom tr. učiteľov. Vzhľadom na túto situáciu, ale i vysoké % chýbajúcich detí, bude v budúcom týždni prerušená i prevádzka v MŠ. Táto situácia nás mrzí, pre nikoho to určite nie je jednoduché, ale snažili sme sa urobiť maximum pre zabezpečenie vzdelávania vašich detí, ale i ochranu zdravia všetkých. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na tr. učiteľov alebo vedenie školy.

            Ďakujeme za porozumenie a vzájomnú podporu.

          • DIŠTANČNÉ VYUČOVANIE

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy, žiaci,

            na základe hlásenia pozitívne testovaných žiakov a zamestnanca školy na ochorenie COVID 19 a usmernení v školskom semafore so súhlasom zriaďovateľa od pondelka 31. 1. 2022 bude prerušené prezenčné vyučovanie vo všetkých ročníkoch. Do karantény vstupujú tieto triedy: 2., 3., 4., 6., 7. a 8. Z tohto dôvodu všetky ročníky prechádzajú na dištančnú formu vyučovania. O podrobnostiach tejto formy vyučovania i rozvrhu vás budú informovať tr. učitelia a vyučujúci jednotlivých predmetov.

          • ORGANIZÁCIA vyučovania počas 23. týždňa

          • 31.01. - 04.02. 2022

            v pondelok, 31.01.,dostávame na piatej hodine polročné hodnotenie. Učitelia sa vyjadria k práci žiakov a uzavrú prvé obdobie roku 2021-2022. Niektorí si vysvedčenie odnesú rovno domov, iní si ho nájdu v elektronickej forme od 11.25 hod na svojom konte v Edupage.

            V ďalšej časti týždňa sa z organizačných dôvodov skracuje a upravuje vyučovanie v ročníkoch IV., V. a VI. Všetkých žiadame o dodržiavanie pokynov a bezpečného správania. 

            Záver týždňa prinesie predĺžený víkend. V piatok sú POLROČNÉ PRÁZDNINY. Nebudú trvať polovicu roku, ale iba jeden deň. V pondelok sa všetci stretneme v škole v druhom polroku. 

            Prajeme skvelé výsledky a príjemné prázdniny, 

             

          • Vitajte opäť v škole...

          • 10.1.2022

            Vážení rodičia, zamestnanci, milí žiaci,

            v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení odo dňa 10. januára 2022 Vás chceme informovať, že materské školy a špeciálne materské školy, základné školy a špeciálne základné školy, stredné školy (vrátane 8-ročných gymnázií) a špeciálne stredné školy, praktické školy, odborné učilištia a školské internáty budú fungovať naďalej podľa manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR verzia 1.6.

            https://www.minedu.sk/data/att/21336.pdf

            Ministerstvo školstva dôrazne odporúča využiť všetky dostupné nástroje na testovanie žiakov, ako napríklad možnosť domáceho Ag samotestovania podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORA (teda dvakrát do týždňa). Pre účely domáceho samotestovania žiak využije samotesty zo svojej kmeňovej školy.

            Dobrovoľné domáce testovanie Ag samotestami majú stále možnosť využiť všetci žiaci základných škôl, stredných škôl a špeciálnych škôl, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. 

            Nezabudnite na zaslanie písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti prostredníctvom EDUPAGE.

            Školské aktivity podľa § 28 ods. 16, § 30 ods. 6 a § 33 ods. 12 školského zákona a krúžková činnosť sa vo všetkých školách a školských zariadeniach neuskutočňujú, avšak na základe uznesenia vlády zo dňa 7. januára 2022 bude v najbližších dňoch prijatá zmena nového COVID Automatu, od ktorého sa bude ďalej odvíjať aktualizácia manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR. Ten bude upravovať režim vyššie uvedených aktivít, vrátane krúžkovej činnosti.

            V novom roku 2022 vám želáme veľa zdravia, šťastia a mnoho úspechov vo vzdelávaní.

             

          • PRIANIE

          • Končí sa zas ďalší rôčik, do nového je len krôčik.

            Vianoce Vám prajem šťastné, od Ježiška dary krásne.

            K tomu lásky do balíčka hodne zdravia a šťastíčka.  

             

            Pokojné prežitie vianočných dní v zdraví, so spomienkou na krásne chvíle, prajeme všetkým žiakom, pedagógom, rodičom, zamestnancom a návštevníkom našej stránky.

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • 20.12.2021 - 10.01.2022

            Vianočné prázdniny sa začnú v pondelok - 20.12.2021.

            Do školy sa vrátime tiež v pondelok - 10.01.2022. 

            V prípade zmien Vás budeme včas elektronicky informovať.

             

            Všetkým prajeme krásne dni oddychu, príjemnej zábavy a zimných radovánok. 

        • OZNAM - DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE ŽIAKOV II. STUPŇA
          • OZNAM - DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE ŽIAKOV II. STUPŇA

          • 09.12.2021, 13,00 hod.

            Vážení rodičia,

            na základe aktuálne platného uznesenia vlády Slovenskej republiky z 8. decembra 2021 a Vyhlášky RÚVZ v SNV č. 280 z dôvodu pandémie COVID 19 je zakázaná prezenčná forma vzdelávania žiakov II. stupňa na všetkých školách okresu SNV a GL v termíne od 06.- 17.12.2021. Žiaci 5 - 9 ročníka sa budú vzdelávať dištančne. O podmienkach dištančného vzdelávania vás budú informovať tr. učitelia a vyučujúci jednotlivých predmetov.

            https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_280.pdf

            Rozvrh hodín dištančného vzdelávania je zverejnený na stránke školy v sekcii Rozvrh.

            Vzdelávanie v MŠ a na 1. stupni ZŠ pokračuje naďalej prezenčnou formou. Bez obmedzení pokračuje prevádzka v ŠKD a ŠJ.

             

            Na základe aktuálnej situácie a podmienok fungovania škôl v súvislosti s Uznesením vlády SR č. 695/2021 na prijatie opatrení proti šíreniu pandémie COVID 19 zverejňujeme rozhodnutie ministra školstva a aktualizovaný školský semafor platný od 29.11.2021 do 9.12. 2021

            https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou-od-13-12-2021/

            https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou-od-29-11-2021/

            https://www.minedu.sk/data/att/21286.pdf

            V intenciách týchto opatrení a naďalej evidovaným zvýšeným výskytom respiračných ochorení u žiakov školy sme po konzultácii s RÚVZ v SNV pristúpili k týmto opatreniam:

            - skrátené vyučovanie v dňoch 23.11. - 6.12.2021, tr. učitelia o zmene rozvrhu v uvedenom termíne budú informovať žiakov a rodičov 

            - obed zabezpečený iba pre zamestnancov a žiakov školy v prezenčnej forme vzdelávania

            - okrem ranného filtra sprísnený aj celodenný filter - žiaka s akýmkoľvek príznakom ochorenia po kontaktovaní rodiča posielame domov

            - povinné nosenie rúšok aj počas vyučovacieho procesu vo všetkých triedach

            - zrušenie delenia tried počas vyučovania

            - zrušenie všetkých hromadných podujatí a neplánovaných mimoškolských aktivít

            - zrušenie krúžkovej činnosti s výnimkou krúžkov v skupine žiakov jednej triedy

            - zvýšená dezinfekcia priestorov školy germicídnym žiaričom

            O ďalších prípadných organizačných zmenách v priebehu následujúceho týždňa vás budeme včas informovať

             

            Obraciame sa na vás s prosbou o spoluprácu v tejto zložitej pandemickej situácii, aby sme prezenčnú formu vyučovania udržali čo najdlhšie.

            Za porozumenie vopred ďakujeme.

            Vedenie školy.

        • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ V MŠ
          • OZNAM PRE RODIČOV DETÍ V MŠ

          • 30.11.2021

            Vážení rodičia,

            oznamujeme vám, že od stredy 1.12. 2021 obnovujeme celodennú prevádzku v MŠ. Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie však odporúčame rodičom zvážiť účasť detí, ktoré neplnia povinnú predškolskú výchovu, na prezenčnom vzdelávaní v MŠ podľa vlastných individuálnych možností.

            Za pochopenie ďakujeme.

            Vedenie školy.

          • O Z N A M

          • Riaditeľské voľno

            OZNAM 

            na základe odporúčania RÚVZ v SNV si vás dovoľujeme informovať, že z dôvodu aktuálnej situácie v suvislosti s vysokým počtom chýbajucich žiakov z dôvodu respiračných chorôb a vírusov mimoriadne prerušujeme prevádzku a vychovno-vzdelavací proces na ZŠ a v ŠKD v dnoch 11-16.11.2021. V súlade §3 ods. 10 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 231/2009 riaditeľ školy udeľuje žiakom ZŠ riaditeľské voľno podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/, z vyššie uvedeného dôvodu. Žiaci sa vrátia do skoly 18.11.2021. 

            Prevádzka v MŠ a ŠJ pokračuje v bežnom režime.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

             

          • ZBIERKA PRE SEBASTIÁNA

          • Počas zberu papiera sa uskutočnila dobrovoľná finančná zbierka na pomoc pri rehabilitácii Sebastiána. 

            Suma 300 €, ktorá je príspevkom zamestnancov a žiakov školy, bola odovzdaná na OcÚ.

            Držíme Sebastiánovi prsty a prajeme skoré zotavenie. 

          • JESENNÉ PRÁZDNINY

          • päť dní voľna

            V tomto týždni sme sa dočkali prvých prázdnin v  školskom roku 2021-2022.

            Po úvodných opakovaniach učiva minulého ročníka a trápenia v školských laviciach, kedy ani jediná hodina nebola odučená online, si trochu oddýchnete. 

            Jesenné prázdniny budú od 28.10. 2021 do 1.11.2021.

            Do školy sa vrátime v utorok na riadne vyučovanie. Nezabudnite - utorok s utorkovým rozvrhom. 

            Prajeme pekné počasie a pokojné trávenie sviatočných chvíľ v kruhu blízkych. 

          • KRÁTKY TÝŽDEŇ

          • ale hustý...

            V utorok - 26.10. 2021 žiaci II.stupňa budú školu reprezentovať v stolnom tenise v Smolníku. 

            Držíme prsty a prajeme šťastnú bezpečnú cestu. 

             

            V stredu - 27.10.2021 - sa uskutoční jesenný zber papiera. Žiaci budú od 9.oo hod. voziť zviazaný papier na školský dvor. Tam bude evidovaný a každý žiak zaradený do súťaže. Najlepších zberačov čaká odmena pri polročnom hodnotení. Tak rýchlo na povalu a upratovať staré Burdy a katalógy. Podrobnosti sa všetci dozvedia od triednych učiteľov.

             

            V rovnaký deň sa uskutoční aj dobrovoľná finančná zbierka : POMOC PRE SEBASTIÁNA. 

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          • 20.10.2021

            Vážení rodičia, milí žiaci,
            naša základná škola ZŠ s MŠ Helcmanovce, Helcmanovce 41, Helcmanovce 05563
            je zapojená do celoslovenskej súťaže, v ktorej má šancu získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha na
            svojej pôde, a to na jeden školský rok zadarmo. Preto vás vyzývam, urobte dobrú vec a hlasujte za našu
            školu na stránke www.akademia.o2.sk. Čím viac sa nás zapojí a čím viac hlasov získame, tým väčšiu
            šancu má naša základná škola.

            Hlasujte tu: https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/10634

            Pomôžte našej škole získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha a hlasujte každý deň na
            stránke www.akademia.o2.sk
            Vopred všetkým hlasujúcim ďakujeme.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • 15.10.2021

            Ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytlo antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základných škôl, ktorých rodičia prejavili záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Na základe predbežného záujmu je možné dohlásiť a objednať testy pre tých žiakov, ktorí neprejavili záujem v predchádzajúcom termíne v auguste. Škola do 18.10. 2021 /pondelok/ zistí záujem o antigénové samotesty medzi rodičmi žiakov a nahlási počty OÚ v Košiciach. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

            Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane postupne po naskladnení po 5 ks testov na domáce samotestovanie a 5 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19. Rodičia použitie testov pravidelne hlásia škole.

            Svoj záujem potvrdíte podpisom tlačiva, ktoré obratom vrátite tr. učiteľovi najneskôr v pondelok 18.10.2021. V prípade chýbajúcich žiakov, ktorí tlačivo neobdržali, prosíme rodičov, aby do stanoveného termínu kontaktovali akoukoľvek formou tr. učiteľa

            Žiaci, ktorí prejavili záujem v 1. kole v auguste, dostanú ďalšie balíčky testov automaticky, nie je potrebné ich nahlasovať opätovne.

          • SPOLU MÚDREJŠÍ

          • a úspešnejší

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR prijalo našu žiadosť o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 2“ na mesiace október až december 2021.

            Cieľom projektu je podpora základných škôl, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

            „Spolu múdrejší 2“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR,

          • OKRESNÉ PRETEKY v Gelnici

          • 06.10.2021

            V utorok - 5.10.2021 - sa naši starší žiaci zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu. Výsledky nájdete v sekcii Výsledky súťaží. 

          • BIELA PASTELKA

          • Piatok - 24.09.2021

            Pomôžme nevidiacim na ceste k samostatnosti

            Ďakujeme za ochotu podporiť prácu dobrovoľníkov pre nevidiacich a slabozrakých. Vďaka vašej podpore dokážeme robiť veci lepšie.

          • Inštruktážne video a informácie pre rodičov k testovaniu ATG testami v domácom prostredí

          • 13.9.2021 Prevzatie ATG testov 

            Vážení rodičia,

            na základe nahláseného záujmu budeme prostredníctvom nepedagogických zamestnancov školy (upratovačky a školník) distribuovať sady antigénových testov k samotestovaniu v domácom prostredí v počte 5 ks/žiak, ktoré si môžete prevziať osobne /alebo vami poverená osoba/ od utorka 14.9.2021 v čase od 7,45 - 15,00 po zazvonení pri hlavnom vchode školy. V inom čase je prevzatie možné iba po dohode s riaditeľom školy.

            Dôležité upozornenia:

            Balenie: (samotest po doplnení tvrdých odberových tyčiniek je možné využiť na samotestovanie v zmysle rozhodnutia Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR č. UNMS/02120/2021-801 – 004194/2021 zo dňa 22. 3. 2021)

            Preberajúci (zákonný zástupca žiaka alebo ním poverená osoba) preberá antigénové testy na domáce samotestovanie. Testovanie sa realizuje v súlade so ŠKOLSKÝM SEMAFOROM dvakrát týždenne, t.j. v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy a kedykoľvek, keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Vykonanie samotestu bude zákonný zástupca škole potvrdzovať spôsobom, ktorý určí škola – buď prostredníctvom EDUPAGE, e-mailu alebo smsky, v krajných prípadoch, písomným potvrdením. Zákonný zástupca škole potvrdzuje vykonanie poskytnutého testu, výsledok testu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny a zostáva doma.

            Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak svojím podpisom preberacieho protokolu berie na vedomie:

            • Antigénové testy sú zákonnému zástupcovi alebo plnoletému žiakovi odovzdávané výlučne za účelom diagnostiky ochorenia COVID19 žiaka, ktorému sú určené.
            • V prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy nepoužije, pričom zároveň nedošlo k ich znefunkčneniu, je povinný ich škole vrátiť.
            • V prípade, ak zákonný zástupca alebo plnoletý žiak antigénové testy použije na iný ako dohodnutý účel, je povinný vydať bezdôvodné obohatenie formou finančného plnenia, ktorého výška sa vypočíta ako súčin počtu odovzdaných antigénových testov a trhovej ceny jedného antigénového testu.
          • SPÄŤ DO ŠKOLY

          • Začíname ďalší školský rok... 

            Vo štvrtok, 02.09.2021, sa začína školský rok 2021-2022.

            V tento deň sa všetci žiaci stretnú s vyučujúcimi o 10.oo hod. na školskom ihrisku. ( v prípade dažďa na hlavnej chodbe v budove, bez prítomnosti rodičov, okrem rodičov žiakov 1. roč. )

            Po príhovore riaditeľa školy a úvodných informáciách si ešte užijete jeden príjemný deň mimo školy.

            Prváci s rodičmi majú stretnutie s triednou učiteľkou.

            Školskú jedáleň je možné navštíviť od piatku.

            Školský klub detí je v prevádzke od 03.09. pre žiakov s riadne vyplnenou prihláškou.

            Od piatku bude prebiehať ranný filter v klasickej podobe, ako v minulom školskom roku (meranie telesnej teploty a dezinfekcia rúk pred vstupom do budovy), preto sa do školy dostavte včas.

            Žiaci sú povinní odovzdať prehlásenie o bezpríznakovosti. Preferujeme elektronickú formu po prihlásení na rodičovské konto na edupage. Rodič môže prehlásenie odovzdať aj písomne, ak takú možnosť nemá. 

            V piatok a pondelok sa uskutočnia triednicke hodiny.

            Podľa riadneho rozvrhu sa začne vyučovať od UTORKA.

            Všetkým prajeme krásne posledné voľné dni.

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, 055 63 HELCMANOVCE 41
      • skolaselo@gmail.com, skola@zshelcman.edu.sk, jedalenskolaselo@gmail.com
      • 053 4799 380, 0911 225 034 - riaditeľ školy 053 4799 389 - fax, 0948 553 225 - zástupca riaditeľa pre ZŠ 0948 666 569 - zástupca riaditeľa pre MŠ 0911 673 911 - MŠ 053 4799 388, 0905 714 887 - hospodárka školy 0910 225 030 - vedúca ŠJ
      • Helcmanovce 41, 055 63 055 63 Helcmanovce Slovakia
      • 35546492
      • 2021678813
      • Platba za stravu prevodom na účet ŠJ: SK25 5600 0000 0082 8650 7005 Do správy pre prijímateľa uveďte meno a priezvisko stravníka
      • SK12 5600 0000 0082 8650 2001
    • Prihlásenie