• MIKULÁŠSKY TÝŽDEŇ

          • V pätnástom školskom týždni nás čakajú samé príjemné udalosti.

            V utorok - 6.12. - nám prisľúbil návštevu Mikuláš. Ak mu plány neskríži nepriaznivé počasie, tak ho čakáme po 11:30. Pre všetkých zvedavcov sú dvere školy otvorené. Pozri fotoalbum.

            V stredu a štvrtok sa uskutoční školské kolo matematickej súťaže - PYTAGORIÁDA. Vedomosti si žiaci 6.-9. tr. oprášia aj na DEJEPISNEJ OLYMPIÁDE Všetkým účastníkom držíme prsty a prajeme veľké úspechy za správne výsledky.

            Záver týždňa ukončí VIANOČNÝ STOLNOTENISOVÝ TURNAJ. Pozri fotoalbum.

            Prajeme krásne predsviatočné chvíle.

          • 14. týždeň

          • EXPERT, Všetkovedko, aj príprava na Vianoce

            V tomto týždni sa nám stretnú novembrové aj decembrové dni. 

            A stretnú sa aj vedomosti s tvorivosťou. V stredu si naši žiaci rozhýbu závity a ukážu svoje kvality na celoslovenskej súťaži Všetkovedko a EXPERT geniality show - 30.11.

            Tvorivo sa zase žiaci predvedú vo štvrtok -1.12. v priestoroch hlavnej chodby budovy školy sa uskutočnia "TVORIVĚ DIELNE". Pozri fotoalbum.

            Už sa všetci tešíme.

          • PIATOK

          • 18.11.2022​​​​​​

            Po dni oddychu sa v piatok uskutoční jesenné upratovanie v areáli školy. Von pôjdeme po prvých dvoch hodinách. V prípade nepriaznivého počasia prebehne vyučovanie v rozsahu 4. hodín. 

            V tento deň žiaci deviatej triedy absolvujú stretnutie s p. psychologyčkou. Vďaka testom zistia vlastnú profesionálnu orientáciu. Tým si ľahšie vyberú smerovanie na ďalšej škole.

        • Výsledky súťaží v 11. a 12. šk. týždni
          • Výsledky súťaží v 11. a 12. šk. týždni

          • 16.11.2022

            Vo štvrtok 10.11. sa v priestoroch CVČ Gelnica konala Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry, kde V. Kostelníková získala 2. miesto. Viac v samostatnom príspevku.

            V piatok 11.11. sa naši žiaci zúčastnili online informatickej súťaže I-Bobor, kde D. Burčák a Š. Macúch boli úspešní riešitelia vo svojich kategóriách.

            V utorok 15.11. v okresnom kole vo florbale žiakov naši chlapci obsadili v konkurencii 10 škôl 3. miesto.

            Dnes 16.11. hrali florbal v konkurencii žiačok z 8 škôl okresu naše dievčatá. Skončli 3. v skupine a do finále nepostúpili.

            K dosiahnutým výsledkom všetkým našim žiakom blahoželáme...

          • Okresné kolo OSJL

          • 14.11.2022

            Dňa 10.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo v Olympiáde slovenského jazyka v CVČ Gelnica aj za našej účasti. Žiačka 8. ročníka V. Kostelníková obsadila výborné 2. miesto v konkurencii žiakov 7-mich škôl nášho okresu. K umiestneniu je srdečne blahoželáme.

        • VT ŠŠS sánkovania Bludenz /AUT/
          • VT ŠŠS sánkovania Bludenz /AUT/

          • 14.11.2022

            V dňoch 7.-12.11.2022 sa uskutočnil výcvikový tábor Školského športového strediska sánkovania v rakúskom Bludenz zameraný na nácvik jazdy na saniach na umele chladenej dráhe. Zúčastnili sa ho 5 žiaci ŠŠS a 2 tréneri. Mladí športovci v dvojfázovom tréningu zvládli k maximálnej spokojnosti všetky tréningové jazdy a postupne sa zdokonalili v riadení saní, a v sezóne 2022 - 2023 budú môcť štartovať vo svojich kategóriách na domácich a medzinárodných podujatiach organizovaných Slovenským zväzom sánkarov a medzinárodnou sánkarskou federáciiou FIL. 

          • M SR v jazde na saniach juniorov a dospelých

          • Sigulda /LAT/ 28.10.2022

            Majstrovstvá Slovenska v jazde na saniach 2022 máme za sebou...

            V piatok 29. októbra 2022 sa v lotyšskej Sigulde konali Majstrovstvá Slovenska seniorov a juniorov v jazde na saniach. Preteky boli spojené spolu s prvým výcvikovým táborom na ľade v sezóne 2022/2023. 

            Naši športovci majú za sebou prvé jazdy na ľade v ľadovom koryte, v ktorom sa budú v nadchádzajúcej sezóne konať  aj jedny z pretekov svetového pohára seniorov. 

            A teraz k výsledkom z M SR... Titul u mužov si podľa očakávaní ustrážil náš najskúsenejší pretekár Jozef Ninis (ŠCP Štrbské Pleso), no “mladá krv” v podobe Mariána Skupeka (ŠKS Helcmanovce) a Jozefa Hušlu (TJ Vysoké Tatry) mu jeho obhajobu značne komplikovala a ukázala, že nás čaká zaujímavá sezóna a budúcnosť sánkovania u mužov. 

            V súťaži dvojíc si medailové pozície posádky rozdelili podľa skúsenosti. Prvé miesto a titul majstrov Slovenska si z pretekov odniesla posádka Tomáš Vaverčák a Matej Zmij (obaja VŠC Dukla Banská Bystrica), za nimi s titulom vicemajstrov Slovenska, posádka Vratislav Varga (ŠKS Helcmanovce) a Metod Majerčák (TJ Vysoké Tatry) a bronzová medaila pristála na krku mladej dvojici Christián Bosman (TJ Vysoké Tatry) a Michal Macko (ŠKS Helcmanovce).

            V súťaži starších juniorov sa zvádzal tuhý boj o titul. Po dvoch vypätých jazdách si titul domov nakoniec odniesol Vratislav Varga (ŠKS Helcmanovce) a v tesnom závese za ním Christián Bosman (TJ Vysoké Tatry) a Metod Majerčák (TJ Vysoké Tatry) 

            U mladších juniorov sa na prvom mieste umiestnil Bruno Mick (TJ Vysoké Tatry), ako druhý do cieľa prišiel Viktor Varga (ŠKS Helcmanovce) a žiaľ po chybe v druhej jazde si Michal Macko (ŠKS Helcmanovce) odniesol “len” bronzovú medailu. 

            V súťaži junioriek sme mali v týchto pretekoch  žiaľ zastúpenie iba dvoch pretekárok, a to Desanu Špitzovú (ŠKS Helcmanovce), ktorá získala svoj premiérový titul majsterky Slovenska a Viktoriu Praxovú (TJ Vysoké Tatry). Dievčatá, napriek tomu, že preteky odjazdili vo veľmi skromnom počte, predviedli naozaj kvalitné výkony. 

            Prvé skúsenosti s jazdami v ľadovom tobogáne v novej sezóne opäť po dlhšom čase získavali aj najmladší pretekári ŠŠS sánkovania - Richard Gbúr, Zuzana a Matej Kandrovci. Ako predjazdci štartovali zo zníženého štartu.

            Všetkým pretekárom, ktorí na MSR štartovali a bojovali o tituly vo svojich kategóriách, víťazom, ale aj tým menej úspešným, gratulujeme, tešíme sa na sezónu a výsledky, ktoré nám domov prinesú a držíme im palce.

            Vyledky: MSR_2022_vysledkova_listina.pdf

             

          • Jesenné prázdniny

          • Krátky týždeň

            V piatok - 28.10. - začínajú prvé dni oddychu v tomto školskom roku. Po dvoch mesiacoch si žiaci oddýchnu počas jesenných prázdnin. Dokonca budú o hodinku dlhšie, ako iné víkendy. 

            Do školy sa vrátime v stredu - 2.11.2022. Všetkým prajeme príjemné chvíle.  

          • MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • ...stačí podať ruku, venovať troch času...

            Tak, ako končí leto a začína jeseň, tak pomaly a nenápadne prichádza staroba. Nedá sa jej vyhnúť, no neznamená koniec, ale výzvu v ďalších životných aktivitách.

            V decembri 1990 vyhlásila Organizácia spojených národov október za MESIAC ÚCTY K STARŠÍM. 

             

            Na Slovensku žije vyše 900 tisíc obyvateľov vo veku nad 60 rokov, čo je 17% populácie. V tomto období je dôležitý pozitívny životný postoj, sebestačnosť, vzájomné kontakty a komunikácia. Venujme starším niečo zo svojho času a niekoľko slov.

            Práve v tomto duchu si pripravili žiaci školy program pre seniorov našej obce. Hoci sú oslavy v jeden deň, my ostatní môžeme venovať objatie a milú prítomnosť kedykoľvek. Každý starší ju veľmi rád prijme. 

            Všetkým našim bývalým kolegyniam, zamestnancom i ostatným skôr narodeným prajeme ešte veľmi veľa slnečných dní plných pohody v zdraví a spokojnosti.

          • M SR v štartoch na kolieskových saniach

          • 30.9.2022

            Na štartovacom sánkarskom trenažéri sa v piatok 30.9.2022 uskutočnili Majstrovstvá SR v štartoch na kolieskových saniach všetkých vekových kategórií, na ktorých štartovali aj športovci nášho Školského športového strediska a Športového klubu sánkarov. Zlatú medailu a titul Majstra SR v kategórii mladších žiakov vybojoval Oliver Gladiš. Striebornú medailu v kategórii mladších juniorov získali Desana Špitzová a Michal Macko. Bronzová medaila v kategórii mladších žiačok patrí Sofii Šefčíkovej.

            Ďalší medailisti vo svojich kategóriách: 2. Vratislav Varga, Marián Skupek - Marek Solčanský, 3.Marián Skupek, Vratislav Varga - Metod Majerčák

            Všetkým medailistom k dosiahnutým výsledkom blahoželáme a tak ako aj ostatným štartujúcim za predvedené výkony ďakujeme.

            Kompletné výsledky nájdete v sekcii Výsledky súťaží.

          • BIELA PASTELKA

          • 23.09.2022

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje život nevidiacich ľudí...V škole, ale aj v uliciach obce ju môžete podporiť dobrovoľným príspevkom do pokladničky  registrovaných dobrovoľníkov.

            Za vaše príspevky vopred Ď.A.K.U.J.E.M.E. 

          • ZBER PAPIERA

          • 12.09.2022

            Z dôvodu krátkodobého naplánovaného prerušenia distribúcie elektriny v celej obci sa bude 12.09. 2022 realizovať vyučovanie mimo budovy školy formou ZBERU PAPIERA. Žiaci ho zabalený budú nosiť do areálu školy od 8:30 hod. 


            V prípade, že rodičia nemajú možnosť zabezpečiť vhodný dozor k mladším žiakom, pre tých bude vytvorená "zberná trieda". Obed bude pre všetkých žiakov od 11:25 h.

            Ak bude pršať, uskutoční sa v tento deň teoretická príprava na OČAP. 

            Podrobné informácie žiadajte od triednych učiteľov.

            Veríme, že po lete nájdete nejaký odpadový papier a podporíte tak našu školu. 

          • ŠKOLSKÝ ROK 2022-2023

          • OTVORENIE

            Hoci si môžeme ešte užiť pár voľných teplých dní, je tu neodvratne SEPTEMBER.

            Školský rok sa práve začal, aj keď do lavíc zasadneme až v utorok - 06.09.2022.

             

            V pondelok - 05.09.2022 - sa uvidíme v kultúrnom dome o 9:30 hod. Na všetkých malých, väčších i najväčších sa veľmi tešia učitelia aj pani kuchárky.

            Po slávnostnom otvorení a príhovore riaditeľa školy budú možné konzultácie s triednymi učiteľmi. Záujemcovia o školské stravovanie sa môžu stretnúť s vedúcou ŠJ, kde dostanú informácie o podmienkach v tomto roku. 

            V pondelok neprebieha vyučovanie a v prevádzke nie je ani MŠ, ŠKD a ŠJ. V triede sa zvítame v utorok na triednickych hodinách. Nezabudnite si počas posledných dní pohľadať kľúče od šatňovej skrinky, pozrieť vhodné prezuvky a nachystať si veľa radosti a energie do šťastného štartu školského roku.

          • HURÁ PRÁZDNINY

          • Po dvojročnej prestávke spojenej s obmedzeniami sme sa veľkolepo rozlúčili so školským rokom v kultúrnom dome.

            Mnohí potešili rodičov vysvedčeniami a tí, ktorým sa nepodarilo byť až tak úspešnými, majú novú možnosť zlepšiť prístupy ku škole v ďalšom školskom roku. Ten je našťastie zatiaľ ďaleko. 

            Pred nami sú dni plné oddychu, pohody a slnečných lúčov. 

            Prajeme všetkým žiakom nádherné prázdniny, veľa nezabudnuteľných zážitkov a rodičom prajeme trpezlivosť a vynaliezavosť pri príprave programu pre svoje deti. 

          • JEDLOVEDA

          • 29.6.2022

            Dňa 10.6. 2022 sa v našej základnej škole konal workshop s názvom Jedloveda, ktorý lektorovala Ing.
            Simona Almášiová, odborníčka na výživu a súčasná študentka programu Sokratov inštitút. Jedloveda
            je absolventským projektom daného programu Ing. Simony Almášiovej.  „Snažila som sa vytvoriť
            vzdelávací koncept, ktorý je zameraný na budovanie správnych stravovacích návykov a zdravého
            vzťahu s jedlom. Ten je totiž rovnako dôležitý a môžeme ho považovať za jeden z preventívnych
            faktorov pred vypuknutím porúch príjmu potravy, čo sú závažné psychické ochorenia,“ uvádza
            autorka projektu Jedloveda. Workshopu sa zúčastnili žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka,
            ktorí počas hodiny vypĺňali pracovné listy. „Verím, že si z hodiny odniesli informácie, ako má vyzerať
            správna porcia jedla, ktorá má byť dostatočná, že neexistuje jedna ideálna hmotnosť, ale je to škála
            a dozvedeli sa, čo je funkciou jedla,“ dodáva Simona.

          • ATLETIKA 2022

          • 13.6.2022

            V piatok 10.6.2022 sa za účasti 135 žiakov z 10 škôl okresu Gelnica uskutočnilo na našej škole okresné kolo v atletike. Získali sme prvenstvo v disciplínach hod kriketovou loptičkov dievčat a chlapcov, 300 m chlapci a 2. miesto v guli dievčat, 3. miesto získalo družstvo chlapcov. Kompletné výsledky nájdete v sekcii výsledky súťaží.

            K dosiahnutým výsledkom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Deň detí

          • 03.06.2022 

            Pri príležitosti osláv Dňa detí sa uskutočnilo v piatok niekoľko aktivít. 

            Žiaci 1.stupňa vycestovali do Margecian na film do kina. 

            Starší žiaci zase prežívali športové dopoludnie s florbalom a vybíjanou. 

            Ale ešte jedno prekvapenie všetkých čaká v nedeľu na "obecných oslavách", pri ktorých spolupracovalo aj združenie rodičov. 

            Všetkým prajeme príjemnú zábavu. 

          • ZÁUJEM O ANTIGÉNOVÉ SAMOTESTY

          • Vážení rodičia,

            MŠVVaŠ SR sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            Z tohto dôvodu by sme Vás chceli požiadať o vyjadrenie záujmu o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl ešte na konci aktuálneho školského roka, aby boli dostupné pred letnými prázdninami.

            Vopred zdôrazňujeme, že rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

            Prihlasovanie je spustené rovnako ako v minulosti prostredníctvom EDUPAGE od utorka 31. 5. 2022 8,00 do štvrtka 2. 6. 2022 15,00.

            V prípade akýchkoľvek nejasností pokojne kontaktujte vedenie školy alebo tr. učiteľov.

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

            vedenie školy

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, 055 63 HELCMANOVCE 41
      • skolaselo@gmail.com, skola@zshelcman.edu.sk, jedalenskolaselo@gmail.com
      • 053 4799 380, 0911 225 034 - riaditeľ školy 053 4799 389 - fax, 0948 553 225 - zástupca riaditeľa pre ZŠ 0948 666 569 - zástupca riaditeľa pre MŠ 0911 673 911 - MŠ 053 4799 388, 0905 714 887 - hospodárka školy 0910 225 030 - vedúca ŠJ
      • Helcmanovce 41, 055 63 055 63 Helcmanovce Slovakia
      • 35546492
      • 2021678813
      • Platba za stravu prevodom na účet ŠJ: SK25 5600 0000 0082 8650 7005 Do správy pre prijímateľa uveďte meno a priezvisko stravníka
      • SK12 5600 0000 0082 8650 2001
    • Prihlásenie