• Okresné kolo vo vybíjanej a malom futbale

          • 9.5.2022 - 37. školský týždeň

            Vo stredu 11.5. budeme organizovať okresné kolo vo vybíjanej žiačok, ktoré bolo kvoli počasiu preložené na tento termín. Našim dievčatám budeme samozrejme silno držať palce, aby vyhrali čo najviac zápasov. 

            V piatok 13.5. sa zase naši chlapci  zúčastnia okresného kola vo futbale vo Veľkom Folkmari. Aj im držíme palce a želáme vydarené víťazné zápasy.

          • KRÁSNY DEŇ MATIEK

          • 08.05.2022

            Za Tvoju nehu mamička, za Tvoju veľkú lásku,

            za starosť, bozky na líčka, za každú pribudnutú vrásku,

            na Tvojej tvári, na dlaniach, čo zrobené sú celé,

            nech táto malá básnička, tlmočí vďaky tisíceré.

            Všetkým mamkám aj babičkám prajeme krásny sviatok, nech im všetky vrásky pridávajú na kráse a hovoria o životnej múdrosti. 

          • PRVÝ MÁJOVÝ TÝŽDEŇ

          • Stolný tenis aj vybíjaná

            V prvomájovom týždni sa okrem radosti z jarného počasia budeme tešiť a držať prsty na športových súťažiach.

            Vo štvrtok sa chlapci II.st. zúčastnia krajského kola v stolnom tenise v Margecanoch. Držíme prsty a prajeme veľa šťastia a úspechov.

            V piatok na našej škole organizujeme okresné kolo vo vybíjanej dievčat. Tiež držíme prsty.  

          • DEŇ NARCISOV

          • 28.apríl 2022

            V našej škole, ale aj na uliciach obce, budete môcť opäť podporiť verejnú zbierku Ligy proti rakovine už vo štvrtok - 28.4.2022. Pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov.

            Akcia bude spojená s detskou burzou, ktorá sa uskutoční v priestoroch hlavnej školskej chodby od 13:30 hod. Výťažok tiež venujeme Lige proti rakovine.

            ĎAKUJEME v mene všetkých, ktorí to životne potrebujú

          • DEŇ ZEME

          • ZBER PAPIERA

            V piatok - 22.04 - sa skutoční zber papiera. 

            Žiaci prvého stupňa začnú prinášať zbalený papier po druhej vyučovacej hodine. Ostatní od rána.

            Občania obce vyložia balíky pred bránami a žiaci ich tiež môžu privážať do areálu školy. 

             

            Kto nemá papier do zberu, pomôže pri úprave okolia, záhonov a prostredia na dvore.

            Podrobné informácie poskytuje každý triedny učiteľ pre svoju triedu individuálne.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA NA ŠKOLSKÝ ROK 2022 - 2023

          • 20.4.2022

            Vážení rodičia, 

            dovoľujeme si vám oznámiť, že  zápis do 1. ročníka pre školský rok 2022 - 2023 bude prebiehať aj za osobnej prítomnosti detí a rodičov dňa 21. apríla 2022 (štvrtok) od 15:00 hod.,

            zároveň je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku na webovom sídle školy v sekcii Rodičia a žiaci - Elektronická prihláška v termíne od 1. do 30. aprila 2022.

            kliknutím na link: https://skolahelcmanovce.edupage.org/register/

            a vyplnením požadovaných údajov zapíšete svoje dieťa on-line z pohodlia domova.

            Prihlášku je možné vyplniť a priniesť v deň zápisu aj na tlačive https://edicnyportal.iedu.sk/Forms/Show/4821

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti, sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie. Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákonaktoré doručia riaditeľovi základnej školy. 

            Písomné vyhlásenie je prílohou č. 3 linku na usmernenie k zápisu do 1. ročníka: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            V tomto usmernení nájdete v prílohe č. 1 aj potvrdenie o plnení PPV na účely výnimočného prijatia dieťaťa na základné vzdelávanie podľa § 60 ods. 1 školského zákona a v prílohe č. 2 vyhlásenie ak na prihlášku nie je možné zabezpečť podpis druhého zákonného zástupcu.

            Zápisu by sa mali zúčastniť obaja zákonní zástupcovia. V prípade neúčasti jedného zo zákonných zástupcov je potrebné priniesť splnomocnenie neprítomného zákonného zástupcu.

            Informacie_pre_rodicov_a_splnomocnenie_k_zapisu_do_1._roc._2022(1).docx

            V prípade akýchkoľvek nejasností či problémov s vyplnením elektronickej prihlášky a ďalších otázok k zápisu žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2022 - 2023 môžete kontaktovať zástupkyňu riaditeľa pre MŠ.

            Zákonom č. 245/2008 Z.z. v znení účinnom od 1.1.2021 sa zrušil inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky ako aj inštitút dodatočného odloženia plnenia povinnej školskej dochádzky. „Odklad“ bol nahradený možnosťou pokračovať v povinnom predprimárnom vzdelávaní. (t.j.: dieťa navštevuje aj naďalej materskú školu a do 1.ročníka nenastúpi) Ak je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2022 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť a zároveň nespĺňa ostatné podmienky na to, aby bolo prijaté do prvého ročníka, riaditeľ základnej školy odporučí zákonnému zástupcovi, aby požiadal buď o prijatie dieťaťa do materskej školy, ak dieťa nenavštevovalo materskú školu, alebo o pokračovanie vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia. Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, odporúčame, aby zákonný zástupca písomne oznámil túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa.

            Informovaný súhlas: Informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_PPV_2022.doc​​​​​​​

            Link na usmernenie k zápisu do 1. ročníka: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Prihlášku odporúčame vyplniť už pred príchodom na zápis a v prípade možnosti ju priniesť do školy vytlačenú (je možné vytlačiť aj u ZRŠ pre MŠ), ale nepodpísanú (podpisovať sa bude až na mieste).

            Elektronická prihláška sa považuje za akceptovanú až po jej podpísaní.

            Ak dieťa dovŕši do 31. 8. 2022 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu prihlásiť ho na plnenie školskej dochádzky v základnej škole, a to aj v prípade, že zákonný zástupca uvažuje o pokračovaní v plnení PPV alebo sa u dieťaťa objavil problém, ktorý si bude vyžadovať špeciálny prístup.

            Deti, ktoré pokračovali v plnení PPV v MŠ, ktoré boli na zápise minulý rok (k školskému roku 2021/2022), sú povinné prísť znovu na zápis.

            Podľa platnej legislatívy žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej, ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Pri zápise záujemcovia o zabezpečenie balíčka pomôcok pre žiaka do 1. ročníka prostredníctvom školy záväzne podpíšu objednávkový lístok a uhradia 17,00 €. Po individuálnej dohode je možné pomôcky uhradiť aj v inom termíne u ZRŠ pre MŠ.

            Legislatíva k zápisu detí

            Ak by ste potrebovali riešiť nejakú špecifickú situáciu, môžu vám pomôcť nasledujúce zákony a nariadenia:

            ·     zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole

            Ako zapísať dieťa do základnej školy?

            Do prvého ročníka môže nastúpiť dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši 6 rokov a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Zápis pre školský rok 2022/2023 sa týka detí s dátumom narodenia od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016.

            Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

            ·     rodný list dieťaťa, ak ste ho nepredložili pri zápise do MŠ (dá sa nahrať v PDF formáte ako príloha v elektronickej prihláške).

            ·     občiansky preukaz zákonných zástupcov

            ·     v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa doklad o jeho zdravotnom postihnutí

            ·     v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti zariadenia pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú)

            ·     ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti

            Škola bude pri zápise požadovať osobné údaje a predloženie dokladov dieťaťa a zákonných zástupcov podľa platnej legislatívy.

            Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?

            Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

            Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

            Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy. Bližšie informácie ohľadom tohto potvrdenia sa nachádzajú v aktuálnom usmernení ministerstva školstva:

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Čo ak s dieťaťom, ktoré by malo začať plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, žijete v zahraničí alebo plánujete do zahraničia odísť?

            Dieťa musí byť riadne prihlásené do základnej školy v Slovenskej republike. Zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada riaditeľa tejto školy o povolenie vzdelávania v škole, ktorá sa nachádza mimo územia Slovenskej republiky.

            Čo ak má dieťa dvojité občianstvo a trvale žije na území iného štátu?

            Ak má dieťa trvalý pobyt v zahraničí a tam bude navštevovať základnú školu, zákonný zástupca nemá na Slovensku záväzky týkajúce sa plnenia povinnej školskej dochádzky.


            V prípade, že sa nemôžete  zúčastniť zápisu v stanovenom čase, môžete dieťa zapísať aj v inom termíne, po dohode s riaditeľom školy na tel. č.: 0911 225 034

            Zákonní zástupcovia môžu dieťa zapísať iba na jednu školu kdekoľvek na Slovensku!

            Dieťa je oficiálne zapísané do našej školy až po vydaní rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy.

          • OZNAM

          • PRÁZDNINY

            Vo štvrtok, 14.04.2022,  sa začínajú všetkým žiakom veľkonočné prázdniny. 

            Do školy sa vrátime v stredu, 20.04.2022. 

            Voľné dni si krásne užite a vychutnajte všetky tradičné dobroty. 

          • UPRATOVANIE

          • 13:04.2022

            Pred veľkonočnými sviatkami spravíme radosť našej záhrade. Upravíme záhony, pozbierame lístie, konáriky...

            Od 9:50 hod sme usilovne na dvore.

            Prinesme si veľa energie, dobrej nálady a pomôcky podľa pokynov triednych učiteľov. 

          • T-9 2022

          • 5.4.2022

            Vážení rodičia,

            vedenie školy si vám dovoľuje oznámiť zmenu v organizácii vyučovania z dôvodu Testovania 9 2022, keď všetci žiaci 1. až 8. ročníka budú v stredu 6.4.2022 končiť vyučovanie 4. vyučovacou hodinou t.j. o 11,25 hod. Prevádzka v MŠ, ŠJ a ŠKD bude bez obmedzení.

            Za pochopenie a spoluprácu ďakujeme.

          • Vypaľovanie trávy je zakázané !!!

          • 29.3.2022

            Pozor! Vypaľovanie trávy je zakázané

            Napriek sústavnému zdôrazňovaniu škodlivosti a nebezpečnosti vypaľovania suchej trávy v jarnom období každoročne narastá počet požiarov i výška spôsobenej škody.

            Vypaľovanie trávy je protizákonné!

            Vypaľovanie starých trávnych porastov bolo v dávnejšej minulosti málo početné, čo súviselo s dôsledným obhospodarovaním všetkých pozemkov. Predpokladaný úžitok zo zbavenia sa nepotrebných suchých porastov ohňom vysoko prevyšujú škody, ktoré takéto požiare zapríčinia.

            Poškodzuje sa štruktúra povrchovej vrstvy pôdy, jej odkrytím sa zvyšuje erózna ohrozenosť a umožní sa vyšší výpar i presýchanie, napomáha sa rozširovaniu odolnejších agresívnych druhov rastlín, spaľujú sa vývojové štádiá mnohých drobných živočíchov čo negatívne ovplyvňuje potravnú základňu vyšších živočíchov, a tiež zanikajú prirodzené, mnohokrát posledné útočiská (refúgiá) organizmov, čo znižuje celkovú biodiverzitu krajiny. Plošným vypaľovaním môže dôjsť k likvidácii celých populácií menej mobilných druhov.

            Ku vzniku požiarov dochádza nielen nedbanlivosťou pri zakladaní ohňov v prírode, hraní detí so zápalkami, odhadzovaním nedopalkov pri fajčení, ale aj podcenením okolností pri "riadenom vypaľovaní" a tiež úmyselným podpaľačstvom. Zdá sa, že sú niektorí ľudia nepoučiteľní a neodstraší ich ani príslušné ustanovenie zo zákona NR SR č. 314/2001 Zb. z. o požiarnej ochrane, ktorý zakazuje vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.Občanom, ktorí nelegálne vypaľujú porasty, hrozí pokuta do výšky 331 € a priamo na mieste môže byť udelená bloková pokuta do výšky 99€, právnická osoba až do 16 596 € .  V prípade, že požiar spôsobí veľkú škodu, hrozí občanom aj trestné stíhanie. Vypaľovanie trávy je nielen protizákonné ale aj nebezpečné a nie sú zriedkavé prípady, že ľudia naň doplatia životom. V záujme zlepšenia situácie je potrebné v rámci protipožiarnej prevencie zvýšiť účinnosť osvetovo-výchovnej práce nielen na školách, v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ale aj medzi najširšou verejnosťou. V teréne zas v aktuálnom období treba vo zvýšenej miere zamerať na prevenciu pozornosť lesnej stráže, poľnej stráže a stráže prírody. Dôležité je aby aj bežný občan neváhal a nahlásil takéto porušenie zákona na políciu.

            Čo by ste mali urobiť, ak ste svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov?

            V zmysle § 61 zákona NR SR č. 314/2001 Z. z. môže byť fyzickej osobe, ktorá vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov alebo zakladá oheň v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu uložená pokuta až do výšky 331 €. V prípade ak spôsobia požiar dokonca hrozí aj trestné stíhanie.

            Nie vždy sa však podarí odhaliť osobu - pôvodcu požiaru. Môže za to aj ľahostajnosť nás všetkých voči dianiu okolo nás a malá občianska statočnosť. Nedovoľme tej hŕstke nenapraviteľných, aby ničili všetko okolo seba. Ak sa stanete svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov, teda ak ste svedkom porušenia zákona, mali by ste nahlásiť túto skutočnosť na políciu (t.č. 158).

            Čo robiť v prípade už rozšíreného požiaru ?

            • bezodkladne ohlásiť vznik požiaru na ohlasovňu požiarov - t. č. 150 resp. 112, alebo zabezpečiť jeho ohlásenie,
            • uviesť kde horí (presnú adresu a tel. číslo), čo horí, kto volá,
            • uviesť podrobnejšie informácie o požiari, vyčkať na spätný telefonát ohlasovne požiarov a riadiť sa jej pokynmi,
            • ak je to možné, uhasiť požiar dostupnými hasiacimi prostriedkami (voda, piesok, vlhké prikrývky, lopaty, ručné hasiace prístroje a pod.) alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia,
            • vykonať nevyhnutné opatrenia na záchranu ohrozených osôb, evakuovať najmä deti a chorých ľudí,
            • poskytnúť na výzvu veliteľa zásahu osobnú a vecnú pomoc jednotke požiarnej ochrany - napríklad dopravné prostriedky, zdroje vody, spojovacie zariadenia a iné veci potrebné na zdolanie požiaru.
          • Riaditeľské voľno

          • 24.3.2022

            Vedenie ZŠ s MŠ oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 na deň 25.3.2022 – piatok riaditeľ školy udeľuje žiakom riaditeľské voľno pri príležitosti osláv Dňa učiteľov v prevádzkach ZŠ, MŠ, ŠJ a ŠKD.

          • KARNEVAL - vyhodnotenie

          • Anketa - HLASOVANIE zastavené

            Vážení rodičia, učitelia a žiaci,
            dovoľujeme si vám oznámiť výsledky ankety o najkrajšiu masku. Ankety sa zúčastnilo 161 hlasujúcich a bolo odoslaných 190 hlasov, z čoho vyplýva, že niektorí hlasovali za viacero masiek.

            Výsledky:

            1. miesto 4. trieda - Harry Potter - 29 hlasov

                           7. trieda - Mrázik zo šatníkov prarodičov - 29 hlasov

            3.miesto 1. trieda - Farbičky - 25 hlasov

            4. miesto 9. trieda - Adamsovci - 24 hlasov

            5. miesto 6. trieda - Avengers -  23 hlasov  

            6. miesto 3. trieda - Špagety s kečupom - 20 hlasov

            7.miesto 5. trieda - Harry Potter - 18 hlasov

            8. miesto 2. trieda - Snehulienka a sedem trpaslíkov - 13 hlasov

            9. miesto 8. trieda - Vojaci - 9 hlasov

            Všetkým hlasujúcim za účasť veľmi pekne ďakujeme, víťazné masky budú ocenené sladkými odmenami.

             

            "Karneval je krásna chvíľa, muzika tam vyhráva, z dievčatka sa stane víla, motýľ, hviezda púpava ..."

            V našich súčasných podmienkach obmedzení a strachu pred epidémiou sme masky pripravili v každej triede. Pozrieť si ich môžete vo fotogalérii https://skolahelcmanovce.edupage.org/album/#gallery/382

            Po prihlásení do vášho účtu EDUPAGE v sekcii KOMUNIKÁCIA - ANKETY máte možnosť odovzdať svoj hlas spoločnej maske triedy, ktorá sa vám páči najviac. Každý žiak, rodič a učiteľ sa už  od 18.03. od 15:00 hod. môže zapojiť do tohto hlasovania. Anketa bude ukončená v utorok 22.03.2022 o 15,00 hod. V ankete môžete zaslať svoj hlas aj viacerým maskám zároveň. Do výsledkov však sa zaráta vždy iba jedno, a to posledné platné vami zaslané hlasovanie. V prípade nejasností sa obráťte na triednych učiteľov.

            Víťazné masky budú samozrejme odmenené. Prajeme vám veľa zábavy a štastné rozhodovanie...

          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • 21.02.- 25.02.2022

             Počas jarných prázdnin je možnosť načerpať nové sily pred jarnou únavou, niekam vycestovať a zažiť dobrodružné dni, ale aj doplniť učivo zameškané počas dištančného vyučovania.

            Týždeň si teda užijeme mimo školy, aby sme sa vrátili plní energie do ďalších úspešných školských dní. 

          • Prevádzka v MŠ počas jarných prázdnin

          • Vážení rodičia,

            na základe Uznesenia OZ č. 46 zo dňa 04. 04. 2011 a záväznej prihlášky detí vám oznamujeme, že v čase jarných   prázdnin v dňoch

            od 21. 02. 2022 – 25. 02. 2022

            bude MŠ v celodennej prevádzke pre zapísané deti.

          • Všetkovedko a iné...

          • Veľmi uspešné výsledky počas dištančného vyučovania získali žiaci I.stupňa vo vedomostnej súťaži VŠETKOVEDKO. Online formou sa na popredných miestach umiestnil Š. Špitz z 2.A, D. Burčák z 3.A a P.Sakáč z 4.A triedy. Medzi staršími sa darilo V.Vargovi zo 7.A a D.Špitzovej z 9.A.

            Úspešným riešiteľom záludných úloh blahoželáme!

             

            Tomáš Gaľo pre úspech v okresnom kole DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY nás bude vo štvrtok,17.02., reprezentovať na krajskom kole. Držime prsty a prajeme mu veľa úspechov. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, 055 63 HELCMANOVCE 41
      • skolaselo@gmail.com, skola@zshelcman.edu.sk, jedalenskolaselo@gmail.com
      • 053 4799 380, 0911 225 034 - riaditeľ školy 053 4799 389 - fax, 0948 553 225 - zástupca riaditeľa pre ZŠ 0948 666 569 - zástupca riaditeľa pre MŠ 0911 673 911 - MŠ 053 4799 388, 0905 714 887 - hospodárka školy 0910 225 030 - vedúca ŠJ
      • Helcmanovce 41, 055 63 055 63 Helcmanovce Slovakia
      • 35546492
      • 2021678813
      • Platba za stravu prevodom na účet ŠJ: SK25 5600 0000 0082 8650 7005 Do správy pre prijímateľa uveďte meno a priezvisko stravníka
      • SK12 5600 0000 0082 8650 2001
    • Prihlásenie